Pages

Pahit Pengalaman Adalah Ubat Kehidupan...

Followers

Anda akan dijejaki!!!

Thursday, December 30

Jom pakat tempek gambo....

TAHNIAH pasukan bola sepak MALAYSIA... 4-2.... auummm...

Terima kasih  sebab memberikan kemenangan kepada negara Malaysia yang tercinter nie dan sekaligus aku cuti esok... bukan aku jer... semua laa diberi cuti kan... hehe... 

Cuti esok tak de plan nak buat ape2 lg... melepak kat rumah je laa jawabnya sampai sabtu... Ahad nak gerak g Penang antor jaja ni haaa... 

Jenguk2 blog Mr. Ben @ En. Ben @ Abang Ben, sape tak kenal memang laa kan.... tertengok laa gambo2 yang agak kelakar yg dia posing ala2 awex blogger depan cermin... memang kelakortakbleyblah laaa abg ben ni... aku sendri pon daaa lama tak buang tebiat amek gambar sendri posing2 kat cermin bagai ni kan... Abg Ben tak pe laa sebab dia nsem lagi macho... Ada jugak niat nak buat mcam 2 sebab kat umah sewa ni ada cermin besor kat ruang tamu 2... Tapi idak laa teman nak tempek sini kot... teman bukan fotogenik cam abg ben ataw awex2 blogger yang laen... teman fotogedik je kot... nak2 dengan kondisi fizikal yang sangat tidak memuaskan sekarang ni... dah macam belon yang kena pam hari2...

Tapi pg td sebelum g skolah sempat jugak snap 2 3 keping pic sendri sebab pkai shawl baru pemberian seorang pakcik...  time kaseh banyak2 pak cik... tapi takmo tempek laa gambo 2 sebab background pulak yang sensored... masa snap tu tak perasan plak...

aku pon perasan ade sesetengah blogger yang macam wajib tempek gambo untuk setiap entry yang diorang buat... tapi bagi aku nak tempek gambo ni pon aku tengok keperluan jugak. kalo rasa nak letak aku letak.. kalo rasa tak perlu buat pe nak letak kan... letak gambar memang ok sebab boleh laa cuci mata sambil berblogwalking kan... kalo mata daa letih nak baca entry panjang2 aku pon tengok gambar dan baca caption kat gambar jer.... hehe...

biar gambar je yang menceritakan segalanya kan....

*****************************************


Sebab aku tak kesampaian nak tempek gambo sendri aku letak je laa gambo teddy2 ku sebab 2 je yang paling comel dlm folder bluttoth ni... kalo pkai laptop jaja boleh laa cilok gambar2 laen... semua pemberian kawan2.. tak de pon yang beli sendri.... tq mas and ana sebab kasi sekor jantan sekor betina... boleh diorang kapel tapi mustahil ada anak...

 gambo ni aku buat wallpaper handset sebab dah bosan tengok muka sendri kat wallpaper 2...
nampak sangat dah lama tak bergambar kan...


 kamu berdua kawan lek lok yer...
 jaga dri baek2 jangan sampai adek2 saya culik kamu...
hehe...


itu jer... sekadar bebelan kosong... hajat tak kesampaian bila tengok gambar yang tak berjaya ditempek..
Salam sayang,


Wednesday, December 29

edit foto contest


Salam...

join contest lg... dalam 1 mlm nie aku daaa join 2 contest dan 1 GA...
ni namanya tak de keje cari keje...
sape kata aku tak de keje... kaen dalam baldi 2 dah rendam bila nak basuhnya yana oi...

takpe2... join contest ni dulu...
sebab saya suka. sebab pasl edit2 gambar.
sebab tuan yang buat contest cun melecun.. ayat bodek siket2. bukan rasuah yer...

nk join jugak boley klik gmbar...

contest oleh QASEH DALIA ADELIA.... 
wah... panjangcungempakmeletopplinghebattakhingat.... dia punyer nama
tapi takpe... sesuai dengan tuan blognya....
blogger yang top laa jugak... siap dapat domain sponsor lg... korang dapat???

sebenarnya join contest ni sebab aku suka edit gambar... tapi dah terlebeh membebel kat atas.
main pointnya pendek jer.. aku suka edit gambo... hehe

1. ngan family
sebelum
 selepas


2. bawah sinaran cahaya... hehe
sebelum
selepas


3. my twin.. kala senja
sebelum
selepas



4. with him.. kepenatan berjalan dlm kepanasan
sebelum
selepas



5. again...
sebelum
selepas



6. chemistry between us
sebelum
selepas


OK... 6 gambar sekitar konvo bulan 10 dulu... dah lama edit ni
semuanya guna photoscape...

kena tag 4 org... sebab sy pon daa join last minute....
saya nak tag..
1.kamu
2.kamu
3.kamu
4.kamu
yang ter bw ke sini atau tertengok, atau rasa nak join... sila laa join.. hehe...
nak bsuh baju dulu... daaaa~~~

Salam Sayang,

Blog Teman Udah Setahun GA

Salam....

Masih sempat nak join GA ni yang di tag oleh cikdiela. duenya pada 31 Dis 2010...

sapa nak join GA ni klik je gambar ni..
sape yg klik sini refferelnya saya laa kan...

GA oleh Nini... berminat nak join sebab hadiahnya adalah shawl...

nak kena tag 3 org lg... orang yang sama je laa ngan contest td... hehe...

1. norhasimah
2. firdaus
3. selain cikdiela... hehe..

kalo korang join tlis saya as referrel... tq... hehe...

refferel saya CIKDIELA

rasa2nya sume terma dan syarat cik nini dah dan akan dibuat.... that's all...

Salam sayang,

My Header Contest

nak join contest lg... eh... Assalamualaikum, salam sayang, salam 1 Malaysia....
tak dan2 nak join contest sampai lupa nak bg salam...

sambil berblogwalking tadi, terjumpa contest pasl header lg... dlu daa penah join tp tak de rezki lg... skng nak join lagi dgn header yang baru.. memang tak penah serik nak join contest walaupon tak penah menang. Tapi apa salahnya mencuba kan... Jangan pernah serik untuk mencuba...

contest ni oleh RIEYANA.. Tapi tuannya bahasakan diri dia yana je... Sama laaa kita.. hehe... saya pon yana jugak...

kalo nak join jugak ley klik gambar nie....


nini laa header yang saya pertaruhkan...
walaupun tahun baru nanti nak buat header baru... tapi sekarang still pkai yang ni...
background header ni transparent...
header lama ade gambar sendri... tapi header ni gambar kartun jer... saya kan low profile.. hikhik...l

Syarat2 yang yana suh ikot:

(1)kowg buat entry yg bertajuk.."My Header Contest"
dan letakkan header yana yg kat atas tu...  -DONE-
(2)kowg follow yana k.. -DONE-
(3)kowg boleh letakkan header yg sedia ada kat blog kowg
atau boleh juga kalau nak wat yg baru..tak kisah k.. -DONE-
(4)header bebas..apa saja ..janji menarik lew... -DONE- tapi menarik ker???
(5)kowg boleh letakkan 1@2 header..ok..  -DONE- 1 pon daa cukup
(6)tinggal link kowg kat sini(entry yana) ..senang yana nak tgk.. -ok-.
(7)tag 3 owg ye..
  
nak tag randomly

-DONE-

hadiahnya topup RM100...
semoga adalah rezki. amin...




Tuesday, December 28

sibuk bukan alasan...

Assalamualaikum, selamat malam, salam 1 Malaysia, salam sayang...

Dah 3 hari bertapak kembali di Bagan Serai... Dah masuk rumah baru tapi bukan rumah sendri.. rumah sewa jer...  Dan Alhamdulillah malam ni dapat online sebab line 3g celcom pada malam ni tak mengecewakan....

Aku daaa lama tak online sebab aku demam dan sibuk kemas2 barang nak datang Bagan Serai ni laa.. Alhamdulillah, demam aku skang daaa kebah dan aku semakin cergas.. haha... Aku selalu diingatkan yang SIBUK tu jangan dijadikan alasan... Tapi kalo bg alasan BZ boleh tak.. haha... yang namanya Yana memang banyak alasan.. OK.. kalo macam tu aku gunakan laa alasan MALAS untuk segala alasan... sebab aku memang pemalas.... Tapi sangat berharap sikap malas aku stakat tahun 2010 ni je dan tahun 2011 nanti sikap malas ni dapat dihakis dan dikikis dari diri aku.... haha... boleh cayer ke aku ni....

Esok daa stat meeting kat skolah.. 3 hari pulak 2... Nak tak nak kena attend jugak sebab daa wajib... Harap2 kesibukan boleh membuatkan aku lupa pada kebosanan... Tapi terpaksalah aku hadapi keletihan...

banyak menda nak kena setel, banyak benda nak kena pikir, banyak benda nak kena buat...so semua tu kategori sibuk laaa kan...  yang paling penting sekali dalam kepala otak aku ni KERETA.. aku nak kereta sebijik... hua hua... susahnya tak de transport sendri... pegi Taiping tadi terpaksa lagi naek bas cap kuda... nasib baek umah sewa ni dekat ngan pekan.... kena sabar, sabar, dan sabar lagi....

renungan: SIBUK memang bukan alasan... hehe...  sebab orang yang BERJAYA selalu cari JALAN dan orang yang GAGAL selalu cari ALASAN... So... SIBUK adalah JALAN ke arah KEJAYAAN.... betol tak betol???

Sebelum aku terlupa... sempena hari lahir adek aku yang paling bongsu, aku nak ucapkan.. "HAPPY BIRTHDAY AMAD AYEH BUDAK TOMEY"...  dah genap 6 tahun hari ni, 28 Disember. Tahun depan daa darjah 1... Takat ni dulu bebelan aku malam ni... 


ni laa amad ayeh ngan kakaknya.... hehe





Wednesday, December 22

jom maen "LIKE"

Salam n slmat petang semua...

Dah lama tak online dan update sebab tak de mud nak online lama2... Stakat bukak fb n tengok blog... pastu pass laptop kat adek... Nak blogwalking pon tak de mud... Semua ni sebab aku demam dekat seminggu daaa... Demam plus asma memang agak seksa... Tapi ok laaa... Redha... Sebab Allah sayangkan aku sebab tu aku saket untuk hapuskan dosa2 kecil aku... hehe.... Sambil update ni pon smbil terbatok-batok.. huk huk huk.... kesian aku kan... semoga aku cepat sembuh.. doakan aku yer kawan2...

hehe... Sebenarnya ada udang di sebalik char kuew teow aku buat entry ni... Nak mintak jasa baik semua untuk like gambar 1 contest yang aku masuk ni... Duenya daa dekat... Kalo korang baek nak like korang ikot step ni yer...

1. Like page LINA JALIL kat fb ni...
2. Like laaa gmbar yang aku pertaruhkan untuk contest 2. Klik SINI. Gambar aku NO.81.
3. Terima kasih untuk semua yang sudi like...

hehe... Senang je kan...

jumpa malam nie..
Salam Sayang

Sunday, December 19

Jom Join BLOGGER TERCINTA!!

 Salam sayang salam 1 Malaysia...

entry ni aku copy je dari blog EPISOD KEHIDUPAN, tapi daa dapat izin dari tuan blog sendri... aku bkn copycat yang berjaya yer...

tujuan: nak promote BLOGGER TERCINTA... group untuk blogger2 kat fb...


Proses mengcopy bermula....

Ni haa nak cerita cikit, korang dah tau ke pasal group Blogger Tercinta ni? Rasa nya ramai yang tak tau lagi kot. Group ni baru je wujud, tapi takda la baru sangat. Sapa nak join kena ada facebook la, (ada blog, mesti ada facebook kan??) sebab group ni kat facebook. Sekarang ni aku nak promote group ni je, katanya yang group lama tak boleh nak chat sebab admin dah tukar fb dia sebab tu laa admin create BLOGGER TERCINTA OFFICIAL (BTO) ni.. Tapi takpa la, yang penting aku dah join dah.  Anda bila lagi??huhu. Ni haa group nye.. Blogger Tercinta. So, kepada yang belum join lagi mari kita meriahkan lagi group ni. Boleh kita tukar-tukar pendapat dalam dunia blog ni.


thanx 2 ENNA, antara admin BTO ni kan..



Kat bawah ni aku senaraikan antara geng-geng Blogger Tercinta yang dah join blog ni, korang boleh jumpa dorang kat fb dengan blog. Jom terjah blog diorang kejap..  Zass~~

1. Srikandi Firdausi (ni blog EPISOD KEHIDUPAN.hehehe)
2. Makhluk Perosak
3. Mra Mastura Taib
4. Liyana Zolkipeli (mine).. itu nama kat fb.. jgn pening2 yer sebab aku ada banyak nama glamer.. hehe
5. Nur Syafiq Mohamad
6. Nurul Naemah
7. Hana Habihah
8. Onie Iyoko
9. Aizuddin Ahmad Kamal
10. Nurul Huda Abdullah


p/s: Kepada blogger yang rajin, buat la entry macam ni. Kita tukar-tukar link, sambil tu kita meriahkan lagi group Blogger Tercinta ni..

GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

Salam..

GA oleh E.D.Y....

ditag oleh Cik Lily...

sebab dh ditag sy join je laaa... hehe.. tp due nye malam ni daa.. Naseb baek ol9 petang nie...


En. EDY nak bagi adiah free pada sape2 yang bertuah laa kan...
 hadiah dari 3 negara Beijing, Padang, and Singapore...

kalo ikotkan hati nak semua hadiah.. hehe...

tapi aku pilih 

1. keychain dr s'pore 
2. dompet syiling dr beijing
3. fridge magnet dr beijing..
4. fridge magnet dr padang..
5. ..........................

nak tag sape ntah nie... sebab due pon daa mlm ni..
saya tag... sape2 yang ol9 dan sempat lagi nak join... hehe...
semoga saya bertuah... hehe... wish me luck... =)

sape nak join ley klik gambar kat atas 2 yer....

Salam sayang,

Friday, December 17

2ND CONTEST : THIS IS MY FAMILY

Salam..

contest lg.. contest lg... ari ni adalah hari giler contest... hahaha...

contest by: MUNNYRA...


gmbar family yang dipertaruhkan adalah





jeng... jeng... jeng...




gambar masa hari konvo saya...
sorang adek saya tak ada sebab tak cuti... hehe...
tapi masih ramai kan...
dsri sekecil 6 tahun sampai laa 53 tahun...
gambar outdoor je sebab tak sempat nak amek gmbar studio...
credit to en fahmi sebab jd fotografer...

hadiahnya agak menarik.. jom laa join beramai-ramai...

nak join bleh klik gmbr atas skali, atau kat banner, atau kat SINI untuk maklumat lanjut...

Salam sayang,

Lina Birthday contest

Salam...

contest ke-2 sy join hari ini...

contest by LINA JALIL...

tambah syarat sendri letak banner dlm entry... jgn marah yer cik lina..


okeh... gmbar ni simple je...
photografernya mestilah saya sebab sy tak de dalam gmbar...
diedit pkai photoscape sebab malas nak guna photoshop...
simple je kan... budak berdua tu adek saya...
sy pilih gmbar ni sebab ade pasir pantai, laut, dan pulau yg mcm bentuk ikan dugong 2...
tempat ni pantai bukit keluang...
pakai cmera nset je snap gmbar ni...


n HEPPY BIRTHDAY CIK LINA!!!

untuk maklumat lanjut boley klik banner kat side bar atau dalam entry ni....

jom laa join beramai2.. macam biasa laa tak tau nak tag sape...


dan semua yg nak join...

..:: JOM MAIN SUDOKU CONTEST BY LUFFY::..

Salam semua.. salam 1 Malaysia...


contest by LUFFY, BLOG BUDAK KAMPUS....
SUDOKU... i like...



Kawan2 sekalian.. jom laa join beramai2... sudoku bleh tajamkan otak walopon maen dengan no 1 sampai 9 jer...

antara syarat2 yg diletakkan oleh LUFFY adalah seperti berikut:

1. Anda mesti seorang blogger
2. Anda nak follow boleh, taknak pun boleh tapi keutamaan diberikan kepada follower BLOG BUDAK KAMPUS
3. Buat entry bertajuk: JOM MAIN SUDOKU CONTEST BY LUFFY
4. Mesti letak banner contest tu kat entry dan side bar 
anda dan linkkan ke blog ni
5. Tinggalkan link entry anda di comment box entry ini saje
6. Tak kisah macam mana cara anda jawab, guna Microsoft Word 
ke,Excel ke atau cara lain asalkan jawapan betul
7. Emelkan jawapan anda ke rfizu27@yahoo.com untuk mengelakkan aktiviti copy-mengcopy jawapan orang lain
8. Pemenang akan ditentukan berdasarkan jawapan yang betul
melalui cabutan bertuah dan diumumkan selepas 
tamat contest ini di dalam entry khas
9. Tag sorang kawan anda atau lebih terpulang pada anda


Tarikh tutup : 25 DEC 2010

kaler font en LUFFY daa seswai ngan bckground blog sy.. tak perlu edit lg.... hehe...

Selamat mengjoin contest, and good luck untuk semua... 
kalo nk maklumat lebeh klik je gmbr cubic ats 2....
oh.... nk tag sape ye...  Puteri Balqis a.k.a Wanie.

Wednesday, December 15

cuti 2 minggu...

Salam...

home sweet home.. sebenarnya dah 4 hari melepak kat rumah kat jeteh ni.. tp bru je dpt peluang nak update blog yg sunyi suram lagi sepi ni...

hari2 yg lepas kat bagan serai yang sangat bosan without internet connection kat umah... kalo nak online pon harap line skolah yang ciput 2 jer... dah dapat umah sewa dekat ngan pekan pasni harapnya line celcom laju laa sikit... saket hati wooo line slow... nak on laptop pon tak de mood... 

cuti 2 minggu ni pon tak de plan pape... nak beli kereta pon kena tunggu balik sana... sebab abah tak bagi beli sini.. tak harap anak dia ni drive jauh2... sebab aku pon bkn penah drive lebey dr sejam kot... haha... sangat kesian hidup aku ni kan... by hook or by crook kena jugak beli kereta pasni... driver 3 minggu lepas dah warning nak bawak moto lepas bukak skolah ni... giler2... cam mane laa kitorang nak g skolah kalo ak de transport lg dalam masa terdekat ni... yang ada lesen pon aku sorang je.. tapi kalo tak de transport ape guna kan... target aku kecik je dulu... viva sudaaa... aku pon tak brani bawak kete besau2.. penakot... ade sape2 nak bagi PINJAM kereta tak? pinjam yer bukan sewa... aku tak mampu lagi nak bayar sewa... huhu..

ade yang nak tengok gmbr alor pongsu kan... japg aku letak....

semoga hari2 mendatang aku dapat harungi dengan lebeh tenang.. warga alor pongsu.. nantikan kedatangan aku 27 hari bulan ni....

jalan2 kat zoo taiping -22/11/2010-

koya je ni.... g zoo pkai bju kurung.. haha..
abah tak de sebab tukang snap gmbar kami...
tak tipu kan... tu dia sawah padi... kat blakang 2.. -23/11/2010-
kelapa swit ni bukan depan skolah.. yang ni blakang skolah...
kawan aku slalu ckp awan kat alor pongsu cantek.. sebab kurang pencemaran udara kot...
orked cantek dalam kawasan sekolah... skolah flora yang indah..
tiket bas zaman dulu kala yang msih wujud lagi rupanya...
stesen bas dekat taiping... aku daa sampai taiping naek bas sebab nak g bua kwsp
bas cap kuda sebab kalo naek bas ni konpem jadi cam kuda...
RED OMNIBUS

time kasih semua yg wish besday saya yer.. sy sayunk korng semua...

salam sayunk,

Friday, December 3

Baru yang Sepi...

Hidup baru di tempat baru yang masih sepi, samar...

Baru 2 minggu berlalu... Semoga hari mendatang lebih tenang, tenteram...

Pencawang si biru celcom kecik sangat kot kat sni... lagi lambat dari siput... 

Semua jadi haru bila nak stat online... susah hidup di pedalaman... 

Rumah kat terengganu pon kampung jugak.. tapi lagi maju dari sini...

Depan sekolah kelapa sawit... Blakang rumah sawah padi... ini laa Alor Pongsu...

Tak sampai 2 minggu dok sini air dah naik... nasib baek x banjir teruk... Alhamdulillah...
Dalam setiap kekurangan... terselit kelebihan yang nyata...

Barang2 semua murah... makanan murah...  tudung murah... jimat duet..

Cikgu2 semua ok... Tapi ada jugak sorang 2 yang bajet bagus... haha.. sempat lagi aku mengutuk...

Kawasan sini tenang dan damai... apepon aku kena terus berfikiran positif... Ntah bape tahun lagi aku bakal berkhidmat kat sini... semoga hari2 mendatang dapat aku tempuh dengan SABAR...

Aku yang kebosanan menggunakan masa berharga dapat online sebaik2nya.. walaupon entry mcm ape je kan.... hehe.. =)

Monday, November 22

new place again...

Assalamualaikum... 

now watching my fevret tv series since i was in secondry school... i love to watch adventure series... guess what??? dah seminggu tak hupdate dan tak blogwalking segala... rindu sama blog... tunggu laa sampai bb aku dihidupkan kembali... ni pon naseb baek ada kemudahan wifi kat hotel ni...

esok akan menempuhi hari baru di tempat baru... masih dalam Negeri Perak, tapi kat Bagan Serai nun bukan Tg. Malim lagi... Harap2nya new life aku kat sini lebey simple dan aku kena lebih berjimat sebab bakal duduk kat kwasan pedalaman jauh dari KL... dapat save duet untuk beli buah hati baru dan collect duet untuk hari besar yang entah bila akan terjadi... huhu....

Tapi sekarang tido dengan agak selesa di katil hotel Sri Malaysia, Ipoh.. Pepagi esok nak kena gerak ke Heritage Hotel untuk lapor diri.. jumpa esok ye kawan2.. rupa2nya rmai jugak student UPSI yang terlepas ke Perak ni...  Dah bersediakah aku nak menempuhi hari esok yang belum pasti...

Semoga semuanya dipermudahkan olehNya.... Amin... 

Kepada rakan-rakan seangkatan... Selamat Berkhidmat... 

itu je untuk entri yang pendek ni... time to sleep... ZzZzZz... 

Salam sayang,

Sunday, November 14

maen2 air...

Assalamualaikum...

ini kisah semalam.. Lanjutan kisah MTest... orang laen bertungkus lumus jawab mtest aku bertungkus lumus menghabiskan masa di tepi pantai nan indah... indah ke? Indah laa ciptaan Tuhan...

Bercanda di tepian pantai dengan 2 orang hero iaitu adek-adek aku plus abah yang menjadi pemerhati dan fotografer sambilan... Hayati laa gambar-gambar kami.. wehehehe...




 sy dan abah saya kat belakang tu...
 heroes... amad ayeh n apiz...
 maen pasir pantai smpai tertonggen-tonggeng
 gua Bukit Keluang...
 di batuan di lautan... hehe..

 mcm2 gaya budak2 ni...

sikit je gmbar sebab malas nak tunggu uplod lama2.. 
yang lmbat daa selamat didelete...

pantai daa maken panas, kepala dah pusing-pusing pening.. kembali ke ipg n tunggu jaja abes amek test.. 

menanti dengan penuh sabar untuk completekan uplod gmbar2 ni.. siket je pon.. tapi sebab en cel bb ni sngt slow, jadinya lambat laa nak post kan entry ni..

daa kol 6.10 pm... tak kemas ape2 pon lagi ni.. kol 9 daa nak naek bas... mcm malas je nak gerak mlm ni...
esok pepagi buta daa ada kat kl teman jaja g intervw kat ampang... huhu... semoga segalanya selamat malam ni.. doa2kan laa keselamatan kami berdua.. Amin... =)

Sekian...

Kisah MTest & Aku

Assalamualaikum... 


13 nov pagi... ujian Mtest untuk lepasan degree yang tingin nak jadi cekgu... Dan semestinya laa bukan aku yang amek test 2 sebab aku dah lepas ujian INSAK masa bulan 8 hari tu...  MTest sebenarnya tak de kaitan pon dengan aku... hehe..

so sekarang ni time Jaja plak nak apply cekgu sekolah rendah sebab KPLI bkn DPLI... Kekosongan tak banyak sb aku tengok banyak untuk SJKC dengan SJKT je. SJK tak banyak subjek yang best dan sesuai untuk Jaja.. So dia apply Math SJKC.. Naseb laa kan...

Sampai je kat IPG Sultan Mizan tu, mak datok.. banyak benar ropenya lepasan degree ni yang teringin nak jadi cekgu... ni baru 1 IPG.. tak cek lg IPG laen kan... and i wonder why diorang nak jadi cekgu lepas daa berpenat lelah abeskan degree dalam cos laen...

aku penah tanya budak DPLI yang satu praktikal dengan aku dulu... Nape dah keje bgus gaji bgus tapi apply DPLI juak. nak taw jawapannya... sangat simple.. 

"SEBAB KERJA AKU SEBELUM NI SANGAT MEMENATKAN. 
JADI CIKGU RELEK SIKIT. TAK PAYAH KUAR PAGI BALIK MALAM.
KENA BAWAK BALIK KEJE KAT RUMAH LAGI"

adoiii... memang laa aku tak puas ati kan dengan jawapan tu.. Tapi naseb laa.. Daa rezeki diorang dalam bidang pendidikan... Kalo nak bahaskan isu pendidikan atau isu cikgu ni memang banyak laa aku tak puas hati kan... Kejap lambakan, kejap kekurangan, GSTT lagi, DPLI lagi, berperingkat-peringkat pulak... Ape pon kena sabar je laa... SABAR ITU INDAH...

dan sambil aku tengok orang-orang yang dalam kekalutan nak masuk dewan amek ujian MTest tu, aku brkata dalam hati dan telah diluahkan di blog ini "i'm proud that i'm teacher to be". memng laa aku tak jadi cekgu lagi.. Tapi sekurang-kurangnya aku memang dalam aliran PENDIDIKAN... 

Siapa kata jadi cekgu ni snang?
Siapa kata jadi cekgu ni tak mencabar?
Siapa kata jadi cekgu ni tak glamer?

Kalo tak de cekgu dalam hidup kita semua, kita tak mungkin berada dan berjaya seperti kita yang sekarang ni...

aku penah dapat soalan mcm ni masa interview untuk biasiswa KPM.. "Apakah ciri yang paling penting yang perlu ada dalam diri setiap guru" Jawapan yang dia nak dan paling tepat adalah "SABAR"

lagi 1 soalan yang aku ingat. "Apakah perbezaan antara CIKGU dan PENDIDIK" Jawapannya.."Cikgu cuma title dan pendidik mewakili TANGGUNGJAWAB dalam bidang pendidikan.

Marilah kita bersama-sama memartabatkan profesien perguruan... harap-harap pagi nanti sampai laa surat.. Amin...=)

kalo cekgu nsem cam ni student mesti tangkap cintun kan?

Salam Sayang,

Friday, November 12

Behind the Freedom of a Kite...

Assalamualaikum, salam hari jumaat....



idea nie aku dapat masa tengok citer cina tengah malam kat ntv7. sape lagi tengok???

Tajuk konon nak omputih kan.. kalo entry pon aku buat dalam bi alamatnya hancur laa entri aku ni... grammar aku mau hancur... malu aku 7 keturunan nanti...

ok2.. back to the topic... kalo kita tengok layang-layang yang terbang bebas kat udara nak2 kalo yang diterbangkan di tepi pantai, mesti kita pon nak jadi macam layang-layang tu kan. hidup bebas je...  terbang je ke mana-mana je angin bawa kita...

Punca kita berperasaan macam tu??? Mungkin kita pikir hidup kita nie tak cukup bebas macam orang lain. Mungkin kita rasa hidup kita nie terlalu dikongkong oleh family atau sape2 je yang sebenarnya sangat mengambil berat dan sayangkan diri kita ni.

Contoh aku je laa kan.... kadang-kadang rasa macam nak jerit "i'm not a child anymore" kadang-kadang je laaa.. Sebab kadang-kadang rasa tak bebas. Nak buat apa-apa, nak g mana-mana semua terbatas. Aku tengok kawan-kawan aku boleh je buat apa yang diorang suka... Tapi bila fikir-fikir balik, semua ni untuk kebaikan diri aku jugak... 

Tapi aku tetap nak jadi mcm layang-layang yang dikawal haluannya oleh tali yang panjang... makin tinggi dia terbang, makin cantik kan...  So, sape cakap layang-layang pon bebas... Layang-layang yang korang nampak cantik terbang bebas pon dikawal oleh tali yang teramat panjang...

Dan aku teramat bersyukur sebab hidup aku dikawal sejak kecik lagi oleh parents aku. Cuba laa bayangkan, kalo aku ni hidup tanpa kongkongan, sangat bebas, tak mustahil aku sekarang ni dah jadi gadis liar.. Betol.. aku tak tipu... sebab aku ni pon jenis yang mudah terpengaruh... Tapi kebebasan dan kongkongan yang aku dpat adalah seimbang... thanx to my parents... 

sebenarnya, bukannya angin je yang kawal layang-layang tue. Tali pon penting kalo nak layang-layang yang kita maen 2 terbang cantek kan... dan aku harap tali tu akan terus mengawal hidupku supaya aku pon dapat terbang cantik melayari kehidupan ku ini...

Ibaratnya, 
Layang-layang = Aku
Tali = Parents ku
Angin = External factor

Aku pon tak tau apa yang aku daaa merepek kat atas tu. sekadar luahan rasa hati aku.. idea kuar dari kepala dan hati... hehehe... tentang hidup aku jugak...

p/s: nak bertindak ingat laa orang yang tersayang... =)

Salam sayang,

Thursday, November 11

2nd Giveaway (6th-12th Nov 2010) from Feltralicious

Salam...

1st of all, happy belated birthday to the blog owner of Feltraliciuos.. Felt crafts are very famous nowadays...
Dear Wan, may all your dreams and wishes come true. =)

 hopefully i'm the lucky one who will get the nice pouch...
sangat cantek wooo....
those who wanna join this GA, just click at the pic above...


salam sayang,

Contest My Bestfriend ^_^




Assalamualaikum....


hehe... nak join contest lagi... aku ni pantang betol nampak contest kan.. contest kali nie dianjurkan oleh Cik Bulat.. tapi tuannya aku tengok tak bulat pon. bulat aku lagi..

Tapi kalo nak join contest kena masuk SINI pulak..

Syarat dan peraturannya senang ajer. sebab tu laa aku join...

  1. Terbuka kepada sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina.
  2. Gambar tidak terlalu seksi dan ganas.
  3. Tidak kisah berapa orang pun dalam gambar tapi makesure mereka ialah bestfriend kau orang.
  4. Persahabatan berlainan jantina diterima. [ jangan pula hantar gambar kau orang dengan couple/isteri/suami ] hehe.
  5. Pastikan banner di atas diletakkan dalam post entry kau orang tentang penyertaan kau orang. 
  6. Maklumkan pada aku tentang penyertaan kau orang dalam comment entry ini beserta URL blog kau orang okeh.
  7. Hantarkan satu gambar yang kau orang rasakan terbaik. SATU ONLY.
  8. Explain tentang gambar dan ceritakan tentang bestfriend kau orang :) 
 Rasa-rasanya aku memang ckup syarat nak join...

 terbaik ke gambar ni???. sengal je muka sesorang kan...

tengok tarikh 2. bulan may lepas... dr klang aku ke wangsa maju..
gmbar nie masa kitorang tengah maen tembak-tembak kat tempat game jusco wangsa maju...
 haha... hajat di hati kunun nak maen netball jer.. last2 semua game kitorang bedal.. kalah budak-budak kat sana.
 memang candid habes laa gmbar ni tak sempat aku nak control ayu sikit..
 dari kiri: tuan blog a.k.a liya @ yana dan kawan aku namanya mas ida norani... sngat tinggi macam model u...
 kitorang kenal since 2005 masa kat matrik kedah. she's my roomate ms kat matrik..

Kapal yang tak pernah karam adalah FRIENDSHIP...
 may our friendship last forever...

siapa2 nak join sila la klik kat gmbar banner atas skali 2...

siapa-siapa yang ternampak entry ni jom laa join bersama-sama. tarik tutupnya esok. 12 nov 2010.
nak tahu hadiahnya tanya laa Cik Bulat yer ...

salam sayang,

Akhirnya...

Salam dan selamat bermimpi semua... 

Setelah penat memikirkan solusi kepada masalah yang dihadapi oleh blog nie kat bahagian  nuff ads yang tak keluar2 dan kalo keluar pon asyik tlis error je, akhirnya aku bertemu jugak dgan punca dan cara penyelesaiannya...

punca: penukaran nama blog pada ejaannya dan juga penukaran url blog aku...  
caranya: tukar laa balik kat blog manager kat site nuff 2...


nasib baek cepat bertindak.. Adakah ni jugak sebabnya status glitterati ditarik balik... 
saya budak baru belajar... tak taw pape pasl nuff ni... huhu... pembelajaran sepanjang hayat....


p/s: sape2 yang tukar url jgn lupa edit kat akaun nuff skali... experience is the best teacher ever...

Salam sayang,

Tuesday, November 9

Yang Hitam-hitam Tue...

Salam di pagi buta...

Hitam manis, hitam manis, 
yang hitam manis, pandang tak jemu, pandang tak jemu,
Yang hitam manis, pandang tak jemu...

Mesti tertanya-tanya apakah yang hitam lagi manis pon.. Sebenarnya indah kabar dari rasa... nak pantun plak..

Sorong papan tarik papan,
Buah KERANJI dalam perahu, 
Suruh makan dia makan,
Suruh mengaji dia tak mahu...


hah.. tu dia dah diboldkan lagi... buah keranji tu laa yang hitam-hitam... 
Sape-sape yang tak penah makan buah keranji mengaku cepat.
Hakikatnya selama aku hidup hampir nak masuk 23 tahun ni rasanya ni laa 1st time aku tengok, makan, dan rasa sendiri buah tu.. Kesian kan aku..


Kecik-kecik, hitam-hitam, masam-masam... Kesimpulannya bukan semua hitam itu manis... dan aku tak suka makan buah keranji ni. Rasa sebijik je... Tapi mcm mana laa adek aku mampu menelan buah yang masam-masam pahit kot rasanya...

ni laa rupanya buah keranji yang slalu disebut dalam perahu...

 kulit buah keranji yg sangat nipis dan mudah hancur...
ibaratnya hati seorang wanita... Tetiba jer... hehe...

Ok. Tu je nak tulis. Pasni nak tido mimpi-mimpi indah.. nightmare pon boleh. mencabar sket... hehe...


*tengah mlm je mesti ade lgu pag ibig koy pansinin... hajat dihati nak hapal tak terhapal lg
*cerpen my mum's lil maid tergndala.. bape lama laa nak dok dlm progress je.. aiyooo...
*bila laa nak dapat surat posting ni....
*header bertukar lagi... 1st time ade katun2.. layankan je laa... idea kurang...

salam sayang buat semua,

Monday, November 8

GIVE AWAY - LUCKY DRAW

Assalamualaikum... salam pagi yang msih membutakan diri


Ni kali pertama nak join give away dalam blog ni.. GA-LD ni dianjurkan oleh Lily & Auz Homemade Chocolate... coklat2 ni mmg i like laaa...

Tapi mcm biasa laa ada syarat-syarat yang wajib dan harus dipatuhi.. 


SYARAT2 utk join GIVE Away ni:


1)FOLLOW blog kami
~daa follow~
 

2)LINK blog kami ke Blog korg
~done. dalam entry ni pon ada kat atas 2. dalam blog ni pon ada link kat side bar singgah sokmo~

 
3)POST pasal give away ni kt blog korg
~dalam proses~

 
4)SHOUT BOX
~nanti sy jerit skali lg.. hehe~
 
 
Tarikh Akhir : 11/11/10
Tarikh Cabutan : 12/11/10
 
Harap-harap ada ong, tuah, dan luck laa pada diriku ini...
Till then, TQ.. Adios...

Sunday, November 7

SUAI KENAL BLOGGER .. ANDA BERMINAT ?

Assalamualaikum... 

 header En. Ben yang simple but nice

Sambil-sambil tengok melodi ada lg entry nak dipos...

terima kasih buat blogger yang femes, rajen, dan sangat macho (tengok gmbr dia la) sebab sudi jugak follow blog saya yang tak seberapa ni kan... saya mengaku saya tak rajen macam anda yang berjaya post entry tiap-tiap hari tanpa miss.. memang kagum... hehe... 

"Cara hebahan paling mudah ialah menerusi entri" (Ben Ashaari)
Itu laa yang En. Ben cakap dalam entri tu. Aku pon memang berminat nak kenal-kenal ngan blogger laen jugak. kalo tak minat buat apa aku join kan...

Siapa atau mana-mana blogger yang rasa berminat sila laa jangan malu-malu dan segan-segan ke blog ENCIK BEN ni. Klik kat gmbar atas pon boleh.. Anda takkan jemu sebab ada jer entri baru yang akan muncul... Tak percaya pon kena percaya jugak...

Akhir kata, salam perkenalan buat semua blogger yang singgah sini... trimasSs...

Salam Sayang,


sakinhani giveaway