Pages

Pahit Pengalaman Adalah Ubat Kehidupan...

Followers

Anda akan dijejaki!!!

Tuesday, September 15

Salam Lebaran...

Ari ni bersmaan dgn 15 september 2009 @ 25 Ramadhan 1430 Hijrah.

Skang jam kat lptop aku menunjukan pukuk 5.24 pm…


Hye blogku yg dah lme kusepikan… tetiber aku terase nak menulis plak ari ni wlaupun keje blambak2 lg ni… nak kne siapkan gk b4 blik raye pg esk. 2 3 ari ni aku bertungkus lumus nak siapkan thesis aku sampai bab 5. bab last la 2… 2 laa pasal yg kepala aku asyk pening jek semenjak 2menjak ni… dugaan dugaan… tp nak buat cam ne kan.. sakit2 pon terpaksa gak aku siapkan thesis ni. Kalo x tak dpt la aku grad ngn kwan2ku tersayang taun depan… InsyaAllah…


Ni last sem aku berpuasa dan beraye sebagai student UPSI… sem depan g praktikal plak. Sem ni jugak, bnyk aku dapat kad raye. Kire ok la 2 dpd taun2 sblom ni… mgkin sebab kitorunk dah sem las kat sni kot. Ade gak kengan bersma mber2. orang memberi kiter menerime… tp jgn asyk trime jek… memberilah laa jugak… so aku pon de gak bg kad2 raye kat mber2… what u give u get back…. Tangan yg memberi itu lebih baek dr tngan yg menerima kan… janji ati dan niat mau bersatu dan mesti IKHLAS…. THANX SO MUCH ye kengkawan…

ade jugak yg dah edar buku biodata mcm zaman skolah2 dulu.. ingtkan skang dah x de… tp tradisi lame dilupa jgan kan yong dan yop sume… rase cam kejap je ms kiter bersama… pasni sumer dah keje… dah ade family sndri… mber2 aku pon rmai yg dh nak kwen dalam tempoh yg terdekat ni… aku lambat lg kot… SO, HaRgAiLaH MaSa-mAsA kItEr BeRsAmA yang tinggal beberapa bulan je lg ni… seedy plak biler pk nak berpisah ni… tp adapt la kann.. setiap pertemuan pasti berakhir dengan perpisahan… kiter sebagai hamba hanya mampu berdoa semoga pertemuan di antara kiter sume akan berulang lagi… really hope so…HOPEFULLY FRIENDSHIP BETWEEN US WILL LAST FOREVER AND EVER… Chemistry students the BEST… Chemistry between Us…


Akhir kata,,, Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kepade family ako0o, sumer kengkawan, mber2, shabat handai,,, sanak sedara serta sape2 je la yg terbace posting ni dan yg mengenali ako0o x kire la di mana jua anda berada d atas muka bumi ALLAH ini… Salam lebaran… Maap Zahir & Batin… kepada kawan2 yg balik kampung 2 ati2 yer... ingtlah orang tersayang...

Salam Sayang,

~@m!_L!y@~

Thursday, September 10

***sigh***

Salam sayang sumer....

skang ni kat laptop aku menunjukan kol 2.23 am dah... pe aku buat dr td...??? of cos la hobi aku yg sbnrny-sbnrnye.... BUANG MASA....

x de keje k aku ni??? sape kater x de. BLAMBAK-LAMBAK... yg terdekat... TEST ORGANIK ari jumaat nih. bak kate classmate aku ASMAHANI.. x de MOMENTUM nak stdy. hehe... jgn mareh ek cilok ayat as kejap. yg menakotkan sb aku x pndai organik... dalam kelas EN SYAHRIZAL 2 aku melopong je, x pon men game, x pon tertdo (bkn niat aku nk tdo... huhu)...

keje laen: THESIS yg perlu disiapkan secepat mungkin dan terpaksa dihantar kpd SUPERVISOR kesayangn aku 2 SEBELOM BLIK RAYA... sebelom hokay... bkn seleps. tp aku x stat hape 1 lg bab 4 n 5 yg dia nak 2... pas abes test organik bru aku akan memoentumkan dri aku untuk siapkan thesis 2. pulun sakan la ako0o nti. smpai x tdo malam.. hahaha...

keje laen2 lg: toksah ckp laa... mmg mcm2 keje yg nak buat. tp asyk tngguh2 je. pe nak jd la ngan idop aku ni...

life ako0o sem ni:??? yg paling nyate dan ketara... MENGHABISKAN DUIT... untuk pengethuan sume aku seorng yg pemBOROS... dah try kawal. tp x leh... so bajet aku sentiasa laaa terlari dr sasaran... adoiyaaa... x de k sugar daddy k sugar brother k nak support aku??? opsSs... speku2.... gurauan semata2 hokey... org nak pandang aku pon x???

penangguhan yg aku lakukan pade blog ni: sape yg pasan kat header blog aku 2 ade spelling error. dah lame aku berazam nak edit blik. tp x teredit2 lg. ni la lumrah idop org MALAS cam ako0o ni... huhuh... ***sigh***

MORAL OF D STORY...
  • jgn la korang2 sume suke menangguh keje cam aku ni.. makin lame mkin bnyk keje... huhu...
Sayang buat sumer,,,

~@m!_L!y@~

Thursday, July 30

H1N1... oliday... balik kampung... horey2...

Salam sayang buat blog ku yg dah berdebu...

tetiba di tngh ari ni smbil tngk cte siam kat tv 2 nie aku rase rjen plak nak menghupdate blog aku yg dah bersawang segala ni...

tngk tjuk 2 pon sume org dah dapat agak kan... stat smlam iaitu 29 july 2009, sume klas, lab, lecture, n ape2 je yg ade kaitan ngan kampus tlah d cancelkan... pntur pagar upsi tmpt kitorunk kuar msuk kat kampus utama 2 ditutup sekemas2nyer. pak guard plak jaga kat depan pintu 2 ngan topeng muke kaler putih yg org len pon dok pkai skang ni... aku pon bakal memakai topeng 2 jap lg...

lupe plak aku nak bgtaw sebab dan alasnnyer mengapakah sumer ini berlaku... sumernyer angkara selesema babi @ virus h1n1 2 laaa.... aku dngr2 ade la dlm 6 org budak upsi disaspek dan akhirnya disahkan dijangkiti h1n1 nie.... last2 upsi dapat cti mid sem awal stat ari ni smpai 9 ogos 2009 nti... so pada malm nti... ari kmis mlm jumaat ni aku naek bas mahligai dr pekan tg malim ke kb kol 8 mlm... doakan perjalanan aku n kawan2 slamat yer... AMIN~~~

kepada kwan2 kat upsi... eppy oliday....

aku nak sambung tngk tv dlu... pastu nak kmas2 brg plak... mlasnyer ako0o... huhuhu...

that's all 4 dis n3... Salam sayang dr ku buat sumer...

~@m!_L!y@~

Saturday, June 20

n3w Me~~~

salam d suatu malam yg bising kt umah ako0o nie... (bising ngan suara tv jek)
2 n3 pd 1 malam...
hehe... terlebeh rajen laa plak ako0o mlm ni ek.. x pe2 skali skale je ni...

new me??? actually new look of me???
but not totally different than b4...
just suker suki nak wat n3 ni... tetiber dpt idea...

motif: nak mintak pendapat... tp konpem2 x de yg bg pendapat... ako0o bkn la blogger yg popular untuk dkomen2kan... hehe... sadis la plak mlm2 gini...

kay pepon ako0o nak msukn jugak n3 nee... new look of me??? cam mne 2? hehe... x de pe pon sbnrnyer... tngk je la sndri... mne lg ok untuk ako0o??? hehe... u noe me... u judge me...


mne 1 kah lg seswai ngan ako0o ek... huhu... keliru ku keliru...

















salam sayang,,,

~@m!_L!y@~

busy k buat2 bz???

salam sayang buat blogku yg dah lme x dupdate...
yg pasti ko x penah berkarat dan berkulat kan wahai blog yg tersayang...

mlm ni dan skang ni bru la ako0o terasa rjen nak menulis kat blog nih...
so many things happened sepanjang ako0o bercuti semester ni...

nak ako0o story k? x kisah laa... ako0o nk story gak...
ako0o story ape yg terjadi n ape yg ako0o ingt je la ek...

sungguh malang nsebku beberape minggu yg dlu... nak taw nape???
sebabnyer tyme ako0o jejalan kat kuantan g kt tmpat mc ja beg bju kitorunk kne curi...
ade k ptt pencuri 2... beg bju ako0o pon nak curi... aku x halalkan brg2 yg dia curi 2 x kisah la dia pkai k jual k buang k??? kijam k ako0o ni???? x kish la ako0o ni kijam k x kan... WHO CARES??? ni ayat bru yg ako0o dapat... smpai sumer org yg berada dekat ngn ako0o dah bosan dngr ayat 2... huhu...

then,,, bkn malang stakat 2 je... bertambah malang lg,, pade pg2 buter hari slase bersamaan 2 jun 2009... sim card ako0o plak kne rejected... ape kesss ni???
kesnyer adelah dsebabkan kegatalan ako0o bermaen2 ngan security setting kat nset ako0o... sedeh siot...
dah laaa kne marah plak ngan sorang insan yg tersayang... huhu... tp ako0o memahami kerna ms 2 mud dia mmg ditahap bad mud yg kritikal... salah ako0o jugak kan... so ako0o jdkan kes ni sebagai pengajaran...
n skang ni aku daaa pkai no bru.... ni no ako0o ek... 017-9596_ _ _....

dan lg... nseb ako0o bertambah malang biler ako0o dah stat demam ms kat kuantan lg... demam ako0o 2 plak berlarutan sampai skrang... ku msih batuk2... sedeh kn???

tp dsebalik kesedihan yg aku alami dan rasai pastinyer tersembunyi hikmah di sebaliknyer.... dan ako0o dah merasai kemanisan hikmah2 itu beberapa minggu nie... Alhamdulillah... ako0o dapat result yg ok berbanding sem2 lepas. syukur sngt2... n ako0o jgk dah dapat lesen... nseb bek skli jek aku amik test ni... tkot jgk ms ako0o tngk lepas sorng sorng plak yg kandas ms test 2.. Alhamdulillah tyme ako0o sumernyer ok...

then minggu nie plak... setelah aku dapat surat layang yg aku tunggu2 dr KPM yg menaja biasiswa aku 2, aku terpaksa la membzkan dri k PPD esk... rajenkah ako0o... minggu ni dr ari SABTU ari 2 lg stret smpai SABTU iaitu ari ni ako0o terpaksa mengorbankan ms tdo ako0o d awal pg kerana terpaksa kuar dr umah untuk langsaikan urusan2 ako0o... so the very tired... tp tyme jalan2 nie x de la ako0o kisah sngt... kekuatan kaki aku msih d tahap maksimum rasenyer... hehehe....

alamak... ako0o terpakse stop kat sni dlu... gtg... where??? somewhere la... who cares... hehe...
salam ... adios...

~@m!_L!y@~

Friday, May 15

thanx 4 all d sweet memories...

Salam penuh keceriaan...

agak lame giler jugak kan aku x update pape kat blog aku nih...
tp tetibe aku rse nak share ngan sumer 1st xperience aku ngajar kat skolah menengah...

they call me CIKGU... x sangka betol... they r my 1st students... form 4 students...
actually aku ikot program mri mengajar under psatuan bahasa arab a.k.a. pba...
saje gtai2 nak ikot... tp biler dah terjejak je kaki kat skolah yg aku ngajar 2 rase nak msuk dlm bas blik... why??? sebab takot laaa... why lg??? sebab 2 skolah agama rakyat kat tk intan perak... name skolah 2 SMA MAAHAD AL-ISLAH... aku bajet sumer nyer alim2 giler dan menakotkan laa kat sne... maahad 2... x penah pon aku terpk nak jejakkn kaki k maahad... tp akhirnyer aku smpai jugak....

then biler dah stat ngajar sumer 2 dah join komuniti diorng, dah jumper cikgu2kat sne termasuklah pengetua sekolah 2,,, persepsi aku n kawan2 yg join sumer berubah... diorang sumer bes2 giler n layanan diorang 1st klas.... wlaupun ade jgk sikit kekurangan yg x dpt dielakkan... what n why??? kekrngan 2 adelah masalah air... diorang kan pakai bajet sndri jek. so kne la jimat2 sket...

ms ngajar plak.... aku ngajar kelas pg budak2 form 4... diorang sumer ni mmg best x kire la student laki k pompuan... sumer bes2... thanx 2 all of u sb bagi kerjasama yg sepenuhnyer pada cikgu bru nie... hehehe... aku ngajar math n sains... tp cam ms kat skolah dolu... aku lg minat math dr sains... so aku lg suker ngajar math la dr sains n aku rase aku ajar math lg ok dr aku ajar sains...

students 2 sumer ade semangat nak blajar math dan sains wlaupon diorng kat skolah 2 sbnrnyer lbh prefer 2 subjek2 yg islamic dan arabic2 nie... so aku smpaikanlah pengajaran kpd diorng ape yg aku tahu dan bleh smpaikan... mintak maaflah korunk sumer kalo sepanjang cikgu ngajar korunk ade sedikit kekurangan dan ketidakfahaman...

o0o0o0o0.... lupe nak gtau... aku skolah 2 selama 3 hari 2 malam jek... ms yg sikit 2 mmg x cukup sbnrnyer untuk kumpul xperiences mengajar kat sekolah maahad yg best 2. students kat sne sumer baek... kalo aku bleh compare ngan skolah kebangsaan bse mmg jauh bezanye. maybe sebab diorng telah diterapkan dengan ilmu2 dan nilai2 agama yg tinggi dalam diri diorng...

selain 2 yg paling aku dan kwan2 suker ms dngr diorng berzikir... memg best... shahdu mahdu... aku ade rekodkan zikir yg dibacekan oleh pelajar aspuri skolah 2 masa perjumpaan ngan diong pd mlm pertama kitorunk kat sne,,, mmg best giler...

ok... ape lg ekkk... pas aku abe ngajar budak form 4 2 sumer... aku suh la diorng tlis komen pasl akku.... psal cara aku ngajar n penambahbaikan untuk aku ngajar dngn lebih ok pd masa akan datang... thanx all d comment... cikgu sngt menghargainye dan akan amik komen2 korunk 2 sbgai rujukan untuk memantapkan lg proses pengajaran...

pada pihak skolah maahad al-islah plak... timer kasih bnyk2 ats cenderamata yg diberikan iaitu t shirt skolah ngan batch skolah 2... smoga rezki skolah 2 murah dlu kini dan selamanyer....

and last... thanx 4 all d sweet memories... always bare in my mind... hope we will meet again next time... insyaAllah...



Thursday, April 9

Ako0o??? HoMeS!cK???


Salam to all...
ako0o pon nak blik umah gak...
mne aci diorang sumer blik aku x blik...
hua... hua... hua... aku nak balik...

cam x cyer je aku homesick...
aku smpai demam2 tambahskit kat tengkok nie...
diorang kate aku kene beguk @ bekak keng...
aku x mo kne lg... mintak la dijauhkan...

tp aku kena redaha je la dgn kenyataan aku x leh blik...
aku bnyk keje... tp aku malas buat...
aku daa kebosanan dok sni...
nape la aku taw rosma blik ari nie...
nape laa aku terjumpa ngan dia td....
huhuhu... mama... aku ingin pulang...

i miss my family... i miss amad ayeh budak tomey...
i miss my "kelam kabut" room... i miss erything n evryone...

Thursday, March 12

Bosan Laa...

slmat pg blog...
Bosan gler la pg ni. Ak kt dlm kels tsr skang ni... Dngar lcter dpd pnsyarah ni. Name manje dia pn. Nazi... Ak ngantok gler. Nk trjatuh je kelopk mta ak ni. Sb 2 la ak ol9 ni tok mghlngkn kemengantokan yg mlampaui btasan nie... Ckp la takat ni dlu. Smbng maen game plak. Huhuhu...

Adios... Sayonara...

Tuesday, March 10

Ape Nak Jadi... Jadi Laa~~~

Ape nak jadik ngan aku ni. Malas bebenor semenjak dua menjak nih... Cuti ni pon aku bkn buat pape... Wat mende2 x berpekdah ade laaa... X kesah la... Janji memBAHAGIAkan idop ku... kan kan kan...

Tapi aku kisah gak... Skang dah msuk mgu-9. tp asaimen yg nak kne antor mgu depan x jugak aku siapkan... Tensen gak ni, tp aku bkn spesis yg jenis tunjuk stress2 nih... Buat pape ppon msti relek jek... Bru la idop ni tenang dan x bermasalah... Walopun kiter sebenornye x leh lari dari sebarng masalah dan kiter ptt menghadapi setiap msalah supaya sumernyer selesai... Kalo kiter lari bile maslah 2 nak selesaikan. ye idok???

Nak mengupdate blog ni pon aku malas... tapi ntah nape pepagi buter ni aku ade mud plak nk post smething... Tak kisah la ape yg aku tlis ni seswai ke tak ngan title kat ats 2. Yang penting aku tlisss smething kan... At least aku dah sapu sket hbuk2 dan debu2 kat blog aku yg dah lme dtinggalkan ni... Sadisss betol ko wahai blog dapat tuan yang pemalas cam aku nie...

Pagi nti aku de kelas kol 10... Tak pegi kelas 2 bleh x??? Aku menjawab "Tak leh... Tak leh... Nti aku yang rugi besau... Kels 2 wajib pegi... Semoga cik abg ku yang tersayang kejutkan la aku pg esk... Takot x terjaga je kes tdo lewat... Masalah betol aku ni skarang...

Berubah la yana... Rajenkan la diri dlm beberapa minggu je lg nak abeskan sem ni... "if I think I can... Sure I can..." Semoga jangan ade sesape yg spoilkan mud aku dalam minggu ni sampai la abes minggu exam nti... dah abes exam sape nak kaco aku kaco la... Ape aku kisahhh... Semoga mud orang2 yang dekat ngan aku pon ok sngt2 sepanjang masa specially my chubby hubby... haha... (sb dia daaa mkin berisi skang ni... bahagia dok umah jek...)

that's all... Salam sayang ikhlas dariku buat sumer... adios...

~@m!_L!y@~

Hiasan semata-mata... hehe....

Tuesday, February 3

What A ...... Day!!!

Salam penuh senyuman...

Walaupon ari nie ako0o memang langsung tak bernasib baek dari pagi lagi, tp hidup kiter tetap perlu diteruskan dengan senyuman dan ketebalan muka yang setebal 10 inci tadi untuk meneruskan hari ini sehingga habis lab pukul 5 tadi... Terpaksa la mengadap juga muka2 memberku yang mungkin tergelak sebesar-besarnye dlam hati mereka melihatkan muka ako0o ngan nida yang tiba2 langsung tak perlu dimekapkan terus jadi tebl ngan sendirinya...

Sepanjang 6 sem ako0o blajar dan bertapak untuk mencari ilmu kat tempat yang bergelar UPSI di negaraku yang tercinta ini... ni laaaa 1st time pengalaman paling memalukan dalam seumor hidop ako0o... pengalaman apekah itu??? kalo aku gtau kat sni mcm jahat sngt jek ako0o ni kan... tp x pe laaa... ako0o share je la ngan blog tercinter nie.... pengalaman itu adalah... "kami kena halau keluar dari kelas sebab lambat selama 15 minit". Trus trang ako0o cakap, aku langsung tak rasa bersalah sebab terang2 memang bkn salah aku. Cuba la kalo lecterer 2 yang berada kat tempat kitorunk masa 2.... apekah situasinya... meh ako0o bawak korunk menjengok situasi tersebut... Tapi lupe plak nak snap gmbr sebgai bhn bukti yang jelas lg kukuh... Peristiwa itu lebeh kurang cam ni la......>>>>

  • Seawal pg td... memang la x awal sngt tp awal jugak daripada biasa... terpaksa bertur panjang sma panjang ngan keretapi kat stesen tg mlim 2...
  • bas yang lembap lebih lembap dari kura2 2 plak skali datang sebijik. Diorang ingt 10 org je ke nak naek bas 2... Memang aku kutuk2 la bas ni td...
  • Dah la 2.. Pak cik bas plak bleh gediks2 nyembang2 kat tepi longkang. Dah penuh x leh nak sumbat pon bkn nak gerak lg pon bas 2... Memang sakit ati. Dah la bawak slow nak mampos... (kesian pak cik bas x pasal2 kne kutuk ngan ako0o... ampun... tp ako0o memang geram giler masa 2)
  • dah 2 dia benti dulu kat taman bernam 2 turunkan budak yang de kelas kat sne... budak2 ni plak dah tau nak trun awal yg pegi menyemak kat ceruk blakang bas 2 buat pe. tunggu je la kat depan... sekali lg mereka2 yg tak bersalah telah ako0o kutuk. (bnyaknyer dosa ako0o). tapi masa terus berjalan. Sebab diorang la menyebabkan masa semakin meninggalkan ako0o pg 2...
  • smpai2 je kampus, masing2 bkn maen tercungap2 berlari termsuk la ako0o. Kampus 2 bknnye kecik. Dah la kelas ako0o pg 2 jauh gle nak mampos dari gate depan 2. Nsib bek jek x kena tahan ngan pak cik guard yg tiber2 smart td sb ako0o x hengat nak pkai kad matrik.
  • Sesampai plak kat kelas... (bermulalah kisah duka, pilu, dan memalukan seumor idop ako0o) peristiwa td plak terjadi... ayat dia yg xkn ako0o luper " sila kunci pintu dari luar kleas nie" Eeeeeeeeeeiiiiiii..... Geram gler smpai dah naek atas kepala tahap kegeraman ako0o ms 2. Dia ni memang x consider langsung. Cuber la dia yang duduk kat tempat kitorang 2. Tunggu lame2 beratur panjang2 2. Dengan basnyer x de. Dalam hati nak je ako0o sound dia cam ni " Dr, kalo dr nak sngt kami smpai awal pe kate dr yg amik kami kat kolej kami yang paling tersorok di ceruk alam dan kolej kediaman yang paling jauh dr kampus ni... x pon dr belikan je kali sebuah kete x pon sebijik moto jek. Dr ni langsung tak hargai kami yg penat2 datang nak masuk kelas dr, lecterer laen pon x mcm dr ni. dah la kelas kol 8 pg ari isnin plak 2... x consider langsung keadaan kitorang ms 2. dah la x mau dengar pon ape yang ako0o nak explain td... memang ako0o bengang gler ngan dr 2. Dr ape mcm nie...." mcm2 ayat lg la yg nak terluah dr otak ako0o ni kat depan dr 2. tapi last2 terluah kat blog ni je. Memang ako0o anti dr ni sepangjang sem.. ( boleh ke cam ni,,, x berkat plak nti)...
tapi teka la ape yg kitorunk buat sepanjang 2 jam 2... hehe... Lepak2 makan nasi lemak kat foyer libry... Bleh plak cam 2.... ni la xperience yang xkn ako0o lupekan sepanjang idop ako0o. Pengalaman pertama malu yang teramat sngt... Pasni kalo lambat lg konpem ako0o x masok trus kelas dr 2. suh je sape2 tlg sainkan. Bkn dia pasan pon kami ade k x dalam kelas 2. Dia yang menyebabkan kami ponteng... Ditegaskan di sni... BKN SALAH KAMI...

Moral of d story....
MASA ITU EMAS...
JANGAN PENTINGKAN DIRI SENDIRI JEK...
DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER...


2 je tok entry kali ni... till then,,, SENYUM SOKMO... Adios

Friday, January 30

k3gAnAsAn MeLaNdA!!!

Ini bkn citer keganasan dan kekejaman rejim zionis d palestin...
Tapi keganasan tangan aku ke atas blog nie.. Sambil2 ako0o menjahanamkan blog ako0o ni, edit i2 edit inie... ako0o amik 2 3 minit tok post something kat blog ako0o ari ni...
ako0o ade jumpe 1 blog yg ajar care2 nak menjahanamkan blog sndri sket2. sbnrnye dia ajar mencntikkn blog. Tapi almaklumlah ako0o yg lambat pikap nie menjahanamkan je laaa keje ako0o... Lg pulak ako0o saya budak bru wat blog.... bru nak blajar ABC dalm blog ni.. hehe...

Macam x de keje len je dok ngadap laptop ni memanjang... Sebenrnye ade je asaimen yg nak kne wat.. tp memandngkan ako0o x de mud lg, soooo hati ako0o berkate "x yah la wat lg... nti2 la wat" hehe... jglah ikot perangai ako0o yg malas ni... hati ako0o pon kate... "cuti bermakne cuti... no asaimen2" i2 lah ako0o kalo sesape nak taw. x nak tau pon ok jek. x de sape nak marah...

Takat ni la dlu... Ako0o nak g melantak jap.. then smbung jahanamkan blog aku blik...

daaaa~~~ sumer. Adios. Salam...

Wednesday, January 28

Tiada Lagi Tangisan... Tiada Lagi Air Mata...

Salam... n Selamat Malam...
Sepanjang ari ako0o ngadap laptop ni bru tergerak nak menulis walaupon dah lme nak pos smething ngan tajok ni... Slagi ako0o x pos slagi 2 la ayat 2 meniti jek kat bibir ako0o... everywhre any everytime...

Nape topik cam 2 yg ako0o tlis ek.. mstilah ako0o ade reasons ako0o sndri. Pasl episod idop ako0o dalam minggu ni la... kiter bknnyer nages sebab sedey... kiter pon leh nanges sb sakit ati, keciwa, gumbira, dan mcm2 rase lg laaa. Tapi ako0o ade 2 point nape aku nanges... nape ek?? hanyer ako0o dan my beloved pakwe jek yg taw (sungguh kontro kalo ade memember ako0o yg bce nih. bleh tambah bhn gosip diorng)... Tapi skang ni ako0o rase nak share ngan my beloved blog n sape2 yg rajen nak bace laaa...

1st reason... Sb aku sedey... sedey sb ape yg ako0o nk buat dlm ms cuti seminggu ni x dapat ako0o buat. walopon septtnyer aku bleh buat menda 2. bkn rezki ako0o lg kot. redha je la yana... InsyaAllah satu ari nti kalo diizinkan ako0o bleh wat gak kan. Sabar 2 kan separuh dpd Iman. Lagi 1, ako0o gak sedey sngt sb ako0o buat org yg pling ako0o syg (bkn pakwe ako0o) sedey. Sebab perangai ako0o yg mcm hape ni ako0o buat dia sedey. ako0o sedey n rase dose sngt2 buat cam 2... I hope she will 4give me. sb ms 2 mmg ako0o mmg x pk pnjg. ako0o ikot sngt perasaan ako0o yg ntah pape nih... Korng sumer jglh jadik cam ako0o... ustazah ako0o penah ckp "setitis air mata ibu,,, setapak kiter k neraka". ako0o xnak msuk Neraka. Walopon ako0o hambaNya yg x layak masuk Syurga...

2nd reason... Sb ako0o skit ati laaa. skit ati kat sape ek??? kat org yg pling rapat ngan ako0o dr ako0o ade dlm perot mak ako0o lg ngan dia. x penh ako0o rase skit ati sngt smpai cam ni skali dlm idop ako0o. serius... ni la 1st tyme ako0o rase skit ati sngt2 ngan dia. walaupon reason aku skit ati 2 x la truk sngt (same ngn reason yg 1st td) tp mstilah setan2 dlm bdn ako0o ni dah menghasut ako0o lg dan lg tok trus rase skit ati kan..

Pape pon Alhamdulillah, hati ako0o dah mkin tenang skang ni. Tiada lg tangisan, tiada lg air mata, tida lg kesedihn, wlaupon ade skit rase skit ati 2. ako0o try pendamkan smpai rase 2 jd habuk dlm dri ako0o nti... Nsib bek la ako0o ni cepat hot tp cepat gak kool. X de la smpai ako0o pendam dendam kesumat ako0o ni lame2...

Maybe korunk x bpe paham ngan ape yg ako0o tliskan ni kan. Tp x pe. janji ako0o paham. ako0o dah luahkan kat blog ako0o walopon ako0o taw x de pon yg visit blog ako0o ni... hehe... Hidup simple... janji heppy. Jangan dendam lame2. Leh mkn dri sndri...

I'll stop here. jumpe lg BLOG ku cayang... Adios...

Wednesday, January 21

I'm BaCk``

Kesian kat blog ako0o nih. dah lame x dupdatekan olh tuan dia yg pemls nie(ako0o la 2)...

Ako0o x leh tdo la pg nih. jam kat laptop ako0o skang dah kol 4.32 am. ni sumer gare2 aku bedal smpai 2 paket ape ntah brandnyer 2... (perlu drahsiakan... hehe...)

Dah la kelas aku pg nti kol 8 smpai 11. 3 jam kne dngr org len buat pblic speking sb turn aku dah terlepas mgu lepas. aku x tdo ni pon sb buat repot 2 la... cam bse la las minute pnyer keje... huhu... biler la nak brubah minah sorng nih...

nampak gyernyer terpakse la aku menahan kelopak mater ako0o dr terus terjatuh smpai la kol 11 kang... alamak... 6 jam lbey lg... lmernye mase... ape ako0o nak buat skang ni ek???
  • ym @ skype... mne memenber ko0o. sume tdo la ms ni... huhu... ksian ako0o sendirian je ol9 pg2 buter ni...
  • cri bhn tok asaimen... tngk la kalo ade kerajinan yg sedikit... hehe... (dasar pmls)
  • bcer cerpen @ novel... ni je la yg bleh ako0o bt jap lg...
  • truskan tlis smething kat blog ako0o ni...
  • tdo... tp tkot lmbt bngun nti mampos ako0o... x pasl2 kne kunci pintu lab dr luar. dah ler repot x antr lg

memg ngah bosan thap cipan nih... penin dah pale ako0o ni. sabar je la yana. dah nsib ko pg ni dtakdirkan x leh tdo...

so the very bosan... layan lagu je laaaaa... now i'm listening to "my world"-avril lavigne
2 je la tok post ako0o kali nie... x semngt la menulis... nex tyme la plak ek... adios...

Wednesday, January 7

Tuesday, January 6

Nak St0rY sKet...

Waaarghhh..... penat gler ri nie... dr 10 pg sampai 10 mlm aku de kuliah ari ni... sebenor2nye mals rase nak mnulis malm ni. tp dsebabkan aku dah promise pd blog ni aku nak tlis mlm ni jd terpakse laaa...


yg aku beria nak story ni pasl kelas kol 4 smpai 6 ptg td. klas sains alam skitar... soalan 1st yg dia kasi kat krorunk td. WHAT IS ENVIRONMENT??? sape taw siler la jawab... dah la nak on d spot. so terpakse la aku n nida berkongsi idea memerah otak d petang yg memeningkan td. dpt la setengah page esey yg merepek meraban pasl alam sekitar ni... ape yg penting??? ~~~kerjasama la... hehehe...

kertas yg aku sediakan untuk tlis nota mstlah penoh walopon bkn dengan tlisan... semestinye ako0o melakukan kerja seni yg telah bertakhta dlam jiwa sanubari aku sejak azali lg. cthnyer... dia kate alam sekitar kne ade elemen +ve n -ve... ape lg yg bermain dlm otak aku yg suke maen2 ni slain nak lukis ying n yang 2...

ape yg uniknyer (unik ke???) lecterer aku ni dia bleh ckp 4 bhase including bm, bi, arab, n indon. nak taw nape??? coz lcterer ni made in palembang. org seberang rupenyer. kitorunk ingt org sabah k swak k sb melayu dia gune bleh la... lg 1 ade ke dia suh kitorunk bt 1st asaimen yg x penah2 dbuat sem2 sblom ni... ade k lcterer korunk suh buat cam 2??? mmg plek... sebelom aku luper... name lcterer ni Supli Effendi Bin.... (maap la aku terlupa plak...)

seswai la ngan sikap dan sifat ako0o yg pemalas ni, aku x de nyer nak slin sume yg dia ckp 2. tp ade la dua 3 ayat yg cantik, menarik, dan tertarik, aku drop la la sket dlm paper yg aku corat-coretkan nota ako0o 2. antaranyer...
>>>DUNIA... dugaan dpd ALLAH SWT kepada hamba2nyer... Kalo kiter redha dgn ape yg kiter ade dan dapat, dan ape yg kiter x dapat. we will realise that "DUNIA NIE ADIL" kepada setiap makhluk... paham2 la sndri pe maknenyer.
>>>ALAM SEKITAR kiter sntiasa berzikir even BATU sekalipun. so sebgai manusia jgnlah kedekot sngt air liur kiter 2 untuk melafazkan ZIKIR2 ALLAH...
>>>then dia ade ckp pasl PENGURUSAN @ MANAGEMENT -----> Do Not Manage Thing You Do Not Measure... paham2 la sndri ek... (ako0o pon x bpe nak paham part nie sbnrnyer)

akhir kater APA YG PENTING??? ~~~KERJASAMA...

Sunday, January 4

ApE yg BeSh tEnTaNg...

>>> Aku???
~ x de pe yg besh... hehe

>>> Blik bru aku sem ni???
~1st tyme aku dpt blik no 1 besar wo0o...
~dapat tngk view yg indah dan nyaman lg segar
~dapat dok tepi tngkap

>>> Hosmate bru ak0o
~diorang cam best jek... tp rumate plak yg x besh (syhhh... jg gtau rumate aku)
~rajen cam ako0o... sbnrnye rajen lg dr ako0o

>>> Ari nie (ahad-4/1/2009)
~bleh relek2 lg... kuliah x stat lg
~asaimen pon x de lg laaa
~bleh g meronggeng ptg ni wlopon sorng2 jek aku x kisah
~stakat ni rumate aku x msuk lg... aman idop ako0o. hehehe...

***saje je coret2 kt sni sb bowink mlampau lepas menyembang ngan hosmate bru aku td...
***sempat mengutuk2 org... (cam jahat je ako0o ni kan? tp ble ms plak aku baek. hehehe...)
***saje nak menyemakkn blog aku ngan artikel yg bkn2 ni. (ketegori artikel k ni???)
***pepepon... have a great day sumer... drku buat sumer...

Thursday, January 1

un"sangkerable"

bnyk btol menda2 yg kiter x jangka akn berlaku dlm idop kiter kan....
menutup tirai 2008 dan buka langsir baru bukak tirai baru 2009 tetiber je aku rase nak menulis lg kat blog yg sepi 1000 bahase nie...

sbenor benornye bnyk menda yg aku nak tlis ari2... tp mls je nak menaip... ngah mkn, sblom nak pejam mate, ngah masak, ngah mand pon ade idea nak tlis... tp sbkan perangai aku yg malas sejak azali lg, terbantut laaa niat aku ni....

tahniah tok 'kak ain' adek aku yg tetibe dpt title kak ntah cam ne ntah... dia ni mmg unsangkerble...
mmg sume org tak xpect dia dpt strait a pmr. aku pon miss 1 a. huhuhu... (1st unsakerable thing)... bnyk lg la menda yg x tercapai d akal ku happened 2 my family n myself sepanjang2 taun 2008 yg bru berlabuh ni....

tp dlm idop ni x sumer menda kiter perlu share kan with others kan.... ape yg perlu dipendam dan dsimpan sndri seelok2nye la disimpan. ni pendapat ak je... lain hati laen pendapt kan... aku mmg jenis x suke share story2 yg x besh dan x masyuk nie ngan org laen, x kire la sape pon even family aku sndri, mber2 atau si dia skali pon... sb aku rase idop ako0o ni kdg2 complicated sket. bkn sket la bnyk la jgk kot...

dan lg.... syukur Alhamdulillah sb rezut aku ari 2 x mengecewakan aku... syukur sngt2. walaupun x tinggi mcm mber2 laen tp berpada la ngan usaha aku yg mmg pemalas nie... biler la aku nak jd rajen ekkk... kepada mber aku yg sakit 2, x leh sebut la sape, semoge cepat sembuh, kpd fmily aku, semoga bhagia slalu, jadikan pengalaman sebagai pengajaran, kpd kak ain, congratz, dan kepada dri aku sndri... semoga aku bleh jd better n better gurl dis year as evryone wish... aku pon mmg nak jd budak baek x mo jd bad gurl.... huhu...

mmg unsangkerable la aku bleh tlis cam ni dlm blog ni... n i hope there will be another posts nex tymez... n my blog will be updated by the owner (me laaa) of this really dumb blog ( 4 now)...

heppy new year evrybody...
new hopes
new smiles
new success
new goals
new me...

sakinhani giveaway